Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Χαλκίδα 22-23-24 Σεπτεμβρίου 2023 :10η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

Παραγωγοί, χειροτέχνες, οικοτέχνες, συλλογικότητες, ενεργοί πολίτες, αλληλέγγυες και εθελοντές από όλη την Ελλάδα συναντιούνται και φέτος στο Πάρκο του Λαού, στην Χαλκίδα στο πλαίσιο της 10ης Πανευβοϊκής Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 22, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 και το πρόγραμμά της περιλαμβάνει έκθεση οικοπροϊόντων, δραστηριότητες για παιδιά, εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες για την φύση και την πόλη, συναυλίες και άλλα δρώμενα. Βιολογικό μέλι, πρόπολη, κεραλοιφές, τσίπουρο, βάμματα, σαπούνια, κοσμήματα, ξύλινες δημιουργίες, βότανα, καλλυντικά, όσπρια, κηπευτικά και άλλα προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι και σεβασμό στην φύση θα βρίσκονται στους πάγκους των συμμετεχόντων για να υποδεχτούν το κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Στην οικογιορτή, η οποία διοργανώνεται και λειτουργεί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, με αυτοοργάνωση, χωρίς μεσάζοντες και χορηγούς, θα λειτουργήσει κυλικείο με γεύσεις φτιαγμένες από προϊόντα των παραγωγών, ροφήματα και άλλα καλούδια. Η γιορτή είναι μη φιλική στην πλαστική σακούλα. 

Κάτι περισσότερο από μια απλή εκδήλωση, η πανευβοϊκή οικογιορτή αποτελεί μια ζωντανή υπόσχεση για έναν καλύτερο και πιο αρμονικό κόσμο. Η ευρύτερη σημασία της πηγάζει από την ανάγκη να αναδειχθεί η οικολογική συνείδηση και η σημασία της υγιεινής διατροφής. Οι παραγωγοί παρουσιάζουν τις πρακτικές της οικολογικής γεωργίας και της βιοποικιλότητας, ενθαρρύνοντας τον καταναλωτή να ανακαλύψει την ποικιλία των τοπικών και βιολογικών προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές μαθαίνουν για την ευεργετική επίδραση της υγιεινής διατροφής στην υγεία τους και στο περιβάλλον.


«Με αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια μεταξύ μας φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για την αγροτική καλλιέργεια χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, την οικοτεχνία και την μεταποίηση με παραδοσιακές μεθόδους, τη δημιουργία χειροποίητων κατασκευών και χειροτεχνιών, τις παραδοσιακές χρήσεις των βοτάνων με θεραπευτική και καλλυντική δράση, τα συλλογικά εγχειρήματα και τις συνεργασίες, την άμεση σχέση παραγωγών και καταναλωτών. Επιπλέον, έναν χώρο συζήτησης και δράσης για το οικολογικό μας παρόν και μέλλον» σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα όπου προστίθεται: «Απέναντι στην εξαπλούμενη φυσική και κοινωνικό έρημο, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Υπερασπιζόμαστε τα φυσικά κοινά αγαθά, τα δάση, το νερό, τη γη, τα βουνά, τις ακτές, τους δημόσιους χώρους, τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο δικαιοσύνης, ελεύθερης αυτοέκφρασης, αλληλοσεβασμού. Αναζητούμε και προτείνουμε δημοκρατικές λύσεις για ένα βιώσιμο οικοσύστημα, έναν υγιή τρόπο ζωής. Παραδειγματιζόμαστε από την φύση και τις λειτουργίες της – τον κύκλο του νερού, την απλοχεριά της μέλισσας, την υπομονή των δέντρων, το ταξίδι των ψαριών, τις πτήσεις των πουλιών. Συνυπάρχουμε με την φύση, δημιουργούμε το κοινό μας μέλλον!».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Επικοινωνία : oikogiortievias@gmail.com, 

https://oikogiortievias.blogspot.com

 

Fb: Οικογιορτή Εύβοιας

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail: oikogiortievias@gmail.com, ΤΗΛ: 6945166572, 6974094948

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Παρασκευή 22/9: 17:00 -24:00, Σάββατο 23/9: 10:00-24:00, Κυριακή 24/9: 10:00-14:00, 17:00-24:00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου