Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΟΠΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΛΕΜΠΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 στις 7 το απόγευμα στο πλαίσιο της 10ης πανευβοϊκής γιορτής οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας στην Χαλκίδα (Πάρκο του Λαού) πραγματοποιείται εκδήλωση στη μνήμη του Γιώργου Κολέμπα.

Ο Γιώργος Κολέμπας, ο οποίος είχε συμμετάσχει ως ομιλητής σε προηγούμενες οικογιορτές στην Χαλκίδα, πέθανε τον Μάιο του 2023, σε ηλικία 73 ετών. Είχε γεννηθεί το 1950 την Ήπειρο. Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης (1978-2008) με οργάνωση πολλών περιβαλλοντικών προγραμμάτων και συμμετοχή στα τοπικά κοινωνικά και οικολογικά κινήματα πολιτών, από το 1990, που εγκαταστάθηκε στο Πήλιο, έγινε και οικο-γεωργός με στόχο την προώθηση και οργάνωση της βιολογικής οικο-παραγωγής στην Ελλάδα και τη διακίνηση των οικολογικών προϊόντων. Από το 2008 ασχολήθηκε και με τη διαμόρφωση του προτάγματος της Τοπικοποίησης. 

Όπως σημειώνει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του (www.topikopoiisi.eu) η τοπικοποίηση είναι «μια στρατηγική  στα πλαίσια της γενικότερης πρότασης της απο-ανάπτυξης. Σαν απάντηση στη παγκοσμιοποίηση και σαν δυνατότητα μετάβασης σε μια αποκεντρωμένη, επανατοπικοποιημένη, αυτοδιαχειριζόμενη-αμεσοδημοκρατική, οικολογική και αταξική κοινωνία της ισοκατανομής πόρων και εξουσιών». 

Εξέδωσε το αντίστοιχο βιβλίο: Τοπικοποίηση, από το παγκόσμιο στο τοπικό, ενώ με τον Γιάννη Μπίλλα έχει εκδώσει τα βιβλία: Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης- τοπικοποίησης και Για την Κοινότητα των Κοινοτήτων. Άλλα βιβλία: Ο Σύγχρονος Κοινοτισμός, Επιστροφή προς τα...μπρος.

*Βιβλία του Γιώργου Κολέμπα που κυκλοφορούν από τις συνεργατικές «Εκδόσεις των Συναδέλφων» θα βρίσκονται στον πάγκο του βιβλιοπωλείου της οικογιορτής.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Από το παγκόσμιο…στο τοπικό – Για ένα βιώσιμο οικολογικά και δημοκρατικό κοινωνικά μέλλον» θα είναι ο Αποστόλης Σέληνας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου