Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Η φιλοσοφία, το φάσμα και ο οδηγός της περμακουλτούρας



Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  2 Οκτωβρίου  θα γίνει μια εισαγωγή στις βασικές αρχές της περμακουλτούρας από τον Πέτρο Αντωνιάδη «Η φιλοσοφία, το φάσμα και ο οδηγός της  περμακουλτούρας!» Επίσης θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της Τίνας  Λυμπέρη : Οδηγός περμακουλτούρας (permaculture)  Σχεδιασμός για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας , ελληνική έκδοση του βιβλίου της διεθνούς φήμης σχεδιάστριας και εκπαιδεύτριας περμακουλτούρας Ρόζμαρι Μόροου (Rosemary Morrow) , «Earth user’s guide to permaculture».
Ο «Οδηγός περμακουλτούρας (permaculture) – Σχεδιασμός για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας» είναι ο πρώτος πλήρης οδηγός περμακουλτούρας στα ελληνικά και εκδόθηκε το Σεπτέμβρη 2015 χάρη στις προ-πληρωμές και δωρεές δεκάδων ανθρώπων.
Ο εικονογραφημένος και ευκολοδιάβαστος αυτός οδηγός μας δείχνει τις βασικές αρχές σχεδιασμού για την αυτάρκεια και τηναυτονομία.
Μας δείχνει πώς να σχεδιάσουμε έναν κήπο οποιουδήποτε μεγέθους, είτε ζούμε σε ένα μικρό αστικό διαμέρισμα, σε σπίτι με κήπο, σε αγροτική έκταση ή σε ο,τιδήποτε άλλο! Η θεμελιώδης αρχή είναι απλή: δίνουμε πίσω στη γη αυτό που παίρνουμε για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Η δεοντολογία στην οποία βασίζεται είναι:Φροντίδα για τους ανθρώπους, Φροντίδα για τη Γη και Μείωση της κατανάλωσης για την αναδιανομή του πλεονάσματος.
Έμφαση δίνεται στην επιστήμη του σχεδιασμού. Συμπεριλαμβάνονται κεφάλαια για τη διάσωση σπόρων, την ολοκληρωμένη διαχείρηση των φυτοπαράσιτων, των αγριόχορτων και της άγριας ζωής και το σχεδιασμό για ανθεκτικά συστήματα σε περίπτωση καταστροφής. Στο 19ο κεφάλαιο, «Η περμακουλτούρα στο γραφείο, στο μαγαζί και στο εργοστάσιο», βλέπουμε πως η περμακουλτούρα επεκτείνεται πέρα από τον κήπο και μπαίνει στις ζωές μας δείχνοντάς μας πώς να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας – είτε είμαστε αρχάριοι είτε είμαστε πιο έμπειροι – καθώς πορευόμαστε προς την αυτάρκεια και την αυτονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου