Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

5η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Χαλκίδα, 2-3-4 Οκτωβρίου 2015

Να ΄μαστε πάλι εδώ! Επιμένοντας στην παρουσίαση και ανάδειξη διαφορετικών από τη κυρίαρχη τάση και λογική, προσπαθειών που συντελούνται από πληθώρα οικοπαραγωγών και χειροτεχνών.  Και εάν αυτή η διαφορετικότητα πριν από μερικά χρόνια, φάνταζε για ορισμένους, απλά μια ακόμη κατάθεση εναλλακτικής πρότασης, σήμερα όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της ύπαρξης και ανάπτυξης μιας διαφορετικής συνθήκης ζωής. Το ζοφερό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να αποδομεί και να συνθλίβει, ανθρώπους και περιβάλλον. Η έντονη και συνεχιζόμενη φτωχοποίηση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με άλλες εν εξελίξει διεργασίες, εντείνουν από τη μια χαρακτηριστικά απογοήτευσης, παραίτησης και αδρανοποίησης. Αλλά από την άλλη, κινητοποιούν για πολλούς τις συλλογικές προσπάθειες, τις ανταλλαγές, την αλληλεγγύη και απόπειρες εφαρμογής άλλων τρόπων και μέσων επιβίωσης.
Στις πρώτες τοπικές πανευβοϊκές οικογιορτές, θέλαμε να στιγματίσουμε και να «σαμποτάρουμε τη κατανάλωση», όπως αυτή διαμορφωνόταν ως πρότυπο και μοντέλο από το κυρίαρχο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο. Σήμερα, στη παρατεταμένη περίοδο «κρίσης», που το καταναλωτικό μοντέλο καταρρέει, προβάλλουν με μεγαλύτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα προσπάθειες που είναι απαραίτητες για την κοινωνία και τον αξιοπρεπή βιοπορισμό των ανθρώπων. Η αλληλέγγυα οικονομία μεταξύ παραγωγών-χειροτεχνών και της υπόλοιπης κοινωνίας, μπορεί να διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες ώστε η δημιουργία μικρών μονάδων, με έμφαση στη τοπικότητα και στη συμμετοχική λειτουργία, να δώσει λύσεις αλλά και εκείνα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που αποτελούν αναγκαία συνθήκη για τον άνθρωπο, όπως η ισότητα και η ελευθερία.
Η 5η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, υποστηρίζει τις παραγωγικές δραστηριότητες και τη συνεργασία των παραγωγών μεταξύ τους, στηρίζει την άμεση προσωπική σχέση παραγωγού-καταναλωτή και την τοπικότητα των προϊόντων. Επιπλέον, προβάλλει και προωθεί το πρόταγμα για δίκαιη και καθαρή τροφή για όλους, αποσυνδεόμενη από την έντονη εμπορευματοποίηση.

Όπως σημειώναμε και στην 20η Πανελλαδική γιορτή Οικολογικής Γεωργίας, στη Χαλκίδα το 2013: «Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε σημαντικά προβλήματα της γεωργίας, του περιβάλλοντος και του ανθρώπου γενικότερα, προτείνοντας νέους δρόμους, φέρνοντας σε άμεση επαφή και ζύμωση παραγωγούς, χειροτέχνες, συλλογικότητες και γενικότερα ανθρώπους με κοινό όραμα για ένα καλύτερο κόσμο. Διαλέξαμε ένα τρόπο ζωής κοντά στο φυσικό μας περιβάλλον, κοντά στις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις, μέσα στον κόσμο, δίχως να βάζουμε ταμπέλες. Γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι η ζωή δεν μπορεί να χειραγωγηθεί, ότι η ελευθερία δεν μπορεί να σκλαβωθεί. Πιστεύουμε στην ελευθερία, στην ειρηνική στάση ζωής, στην αλληλεγγύη, στην ήπια χρήση και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, σε ένα καλύτερο κόσμο για όλους». Το χρωστάμε σε εμάς και στις επόμενες γενιές, για ένα κόσμο πραγματικά βιώσιμο…προχωράμε μαζί!!!

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι άτομα ή κολεκτίβες που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι το τελικό προϊόν. Θα πρέπει να διαθέτουν αποκλειστικά και μόνο τα δικά τους προϊόντα. Αποκλείονται κάθε είδους έμποροι, μεσολαβητές, πιστοποιητικοί οργανισμοί.
Απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε πρόσωπα, ομάδες, οικοκοινότητες, συλλογικότητες, εγχειρήματα αυτάρκειας, ομάδες που έχουν επίκεντρο τη  φύση, την οικολογία, την αλληλεγγύη, την αυτάρκεια να δηλώσουν συμμετοχή.

Οι δηλώσεις συμμετοχής τους θα γίνουν ηλεκτρονικά στο oikogiortievias@hotmail.com &oikogiortievias@yahoo.gr

               Χρωστάμε ένα μέλλον βιώσιμο…
                                                                                 προχωράμε μαζί!


Η εκδήλωση στο Facebook  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου